Nuffnang

Sunday, January 8, 2012

Resepi kek choc moist

Bismillahirrahmanirahim......



kek pertama 2012... buat sesaje utk habiskan stok bhn2 sblm bersalin bln 3 nnti..doakan sy selamat lahirkan ank yg ke-2 nnti..nerves la sket sbb sblm ni bersalin c-zer sbb darah tinggi...mintak la kali ni dpt bersalin normal...amenn3...

kali ni nk share resepi yg sy amik dr myresepi: mintak halalkn ye tuan pnya rsepi..

Bahan-bahan

  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
ganache sy xbuat tp sy salut kek dgn butter cream..
  • **utk ganache**
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1 camca kecil golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara

  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. tambahkan golden syrup
  11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit
utk BC plk resepi die:

1.krimwell 250 g
2. butter -sy guna unsalted butter anchor- 150 g
3. aising sugar 150 g


cara2:
 pukul butter (suhu bilik) & krimwell hingga putih .
ayak gula aising & letak dlm adunan butter td...
pukul lg sampai kembang..dah siap boleh letak warna & deco ats kek....

*** klo nk BC ni sedap pakai la butter, klo nk nmpk putih pakai shortening ( lemak sayur) - gantikan dgn butter td....

selamat mencuba bg sape yg nk cuba.....:)


jumpa lg.......

No comments:

Post a Comment