Nuffnang

Tuesday, May 8, 2012

resepi cistat

assalamualaikum buat pengunjung blog ni...

harini sy nk share resepi cistat yg dipopularkan oleh k. azita zain... thnks akk atas resepi ni.izinkan sy copy kt cni ye..alhmdulillah byk kali saya buat & menjadi pujaan hati sy dan customer2 sy jg.....sbb ramai yg bertanya resepi ni , sy share lah kt cni...

sblm nk buat tart ni make sure dah ada acuan tart  ni ye....beli kt kedai bakery hrga dlm rm8/10 pcs(size 5 klo xsilap)...beli la 30 pcs trus sng keje..sbb adunan ni boleh dpt dlm 35 biji...


gambar ehsan pakcik google

ni resepi yg sy cedok dr k.azita zain...halalkn ye akk.....


Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin - sy guna buttercup
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum- sy letak 300gm 
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Cream Cheese Filling 

Bahan-bahan :
250gm cream cheese - phedapelia @ tatura
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar 3 minit lagi.

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.



masukkan filling dlm crust..guna piping beg...


pipe kn cream cheese & buat garisan  (sy guna filling - dlm piping beg buat garisan tu), lps tu ambil  pencungkil gigi ,guna bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. 




bakar semula dlm 5 -7 minit ( sentuh cheese klo xmelekat tu makna nya dah masak)-klo melekat lg bakar lg 3 minit @ smpai masak....


Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman k.azita zain)....
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

utk teknik2 asal boleh tgk blog k.azita..

ok dah selesai...selamat mencuba.....

No comments:

Post a Comment