Nuffnang

Tuesday, May 8, 2012

Resepi tiramitsu

Biskut ladyfinger@ kek span
250 gram cream cheese @ mascaprone cheese(ni yg lbh sdp)
250 ml thicked cream @ diary whipping cream( xmanis)
100 gm gula halus@ kastor
1 sudu besar serbuk nescafe @ mocha @ cappucino paste *
1 cawan air suam*
1 sudu besar serbuk gelatin- bancuh dgn 3 sudu besar air suam(ketepikan)
Serbuk koko utk hiasan

Cara-cara:
1. Bancuh nescafe dgn 1 cawan air suam td - ketepikan
2.Pukul gula + cheese smpai sebati.
3. Dlm mangkuk lain pukul thicked cream @ whipping cream smpai kembang(skejap saja) jgn overbeat nnti akn jd cair.
4. Campurkan adunan cheese td dlm thicked cream td, gaul dgn spatula je
Pastu msk kn gelatin yg dah dibancuh dgn air 3 sudu td tu. kacau rata
5. susun biskut ladyfinger td dlm bekas dan siram dgn sudu air bancuhan nescafe td. Skadar basah je
6. Ambil adunan cheese td tu letakkn ats biskut td, bg rata. Taburkan sebruk koko-ayak guna penapis
7. Ulang semula step no.5 dan 6. Jd bila dah siap msk dlm fridge 5 jam @ semalaman.
8. Siap di hidangkan sejuk2..


No comments:

Post a Comment