Nuffnang

Monday, September 10, 2012

Resepi marble cheese brownies

Salam semua... Kali ni nak share resepi MCB ni la.. Pd pndpt sy kek ni mmg sesuai sgt buat penggemar kek coklat & juga cheese.. Klo xminat cheese mmg xleh jln la sbb cheese yg digunakn ni agk byk jg.. So far ramai yg suka kek ni.. Klo nk ltk ltk filling bluebery @ strawbery pn boleh ikut suka la kn...;)

Sy ambil resepi dr blog kak rinchan klo xsilap, mohon copy kt cni ye..

1st sekali sediakn loyang 4 segi size 10x10..klo loyang kecik nnti kek tebal sgt.. Alaskn dgn baking paper bg terjuntai sket tepi loyang tu utk senang kuarkn kek tu nnti. Pastikn jg paper tu tebal ye klo nipis nnti die xkuat nk tampung kek tu. lipat 2x paper tu...

Bahan 2:
250 gm butter- cairkn
1 cwn serbuk koko-ayak
3 bj telur-basuh
1 1/2 cwn gula kastor- xmau manis kurangkn jd secwn je
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum-ayak
1 tsp baking powder-ayak
1 tsp soda bicarbonat- ayak
1 tsp esen vanila

-----------------------

Bhn cheese:
250 gm cream cheese - philly/ tatura pn sedap
1 cwn gula kastor- nk kurang 3/4 cwn pn boleh
1 bj telur + esen vanila sket
3 sudu susu cair

Cara buat lapisan cheese:
1. Kuarkn cheese dr peti ais dlm stgh jam, msk dlm bowl, putar dgn gula, kasik hancur gula tmbh telur & esen vanila
2. Tmbhkn susu cair , putar lg smpai la cheese lembut elok ..

Cara buat kek:

1. Cairkn butter, masukkn serbuk koko ,kacau rata. Handwhisk gula & telur kasik sebati.. Pastu mskkn dlm adunan butter td.
2.tmbhkn tepung , BP & SB.. Ltk esen vanila plk.. Kacau sebati
3.last msuk susu cair bg xketul..
4. Ambik adunan letak dlm loyang, ambil dlm 4 sudu besar msuk dlm piping beg utk lorek ats cheese nnti.
5. Bakar kek slma 30 minit. Preheat oven api atas bawah suhu 165@170..
6. Kuarkan kek dr oven bg sejuk sket

7.baru la amik cheese td ratakn atas kek.. Jgn bakar lg..
8. Ambil Lebihan adunan kek td( yg dlm piping beg tu) @ filling strawberi @ blueberry ke kn letak atas cheese lorek la ikut suka ati @ nk tulis apa2 pn xpe.. Xde sape halang..
Bakar semula dlm 10 minit lg..klo cheese lembik tmbh lg 5 minit..
Ok dah siap boleh makan...

Selamat mencuba kawan2, adik2& sedara mara semua..

*** gmbr kejadian sblm kek di bakar xde, sy tempek yg dah siap bakar je..







2 comments:

  1. subhanallah...nie xsabar nak wat kek nie..gabungan yang mantap kek coklat+cheese :)jzklh atas perkongsian resepi ( wajihah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jgn xbuat ye... Hehe.. Mmg resepi yg best ni.. Dah byk kali guna yg ni je...

      Delete